DE DEFINITIEVE OPBRENGST VAN DE VEILING REVIVAL OF CAPTURED SCENES EN DE EERSTE TOEWIJZINGEN ZIJN BEKEND

ma 29 april 2013

De veiling van 150 podiumkunstfoto’s op 16 december 2012 in Arti et Amicitiae heeft samen met de aankoop van foto’s door het Ministerie van OCW, ruim € 75.000,- opgebracht. Een klein percentage van het verkoopbedrag van de foto’s die in het departementsgebouw van het ministerie komen te hangen, is verdeeld onder de betreffende fotografen. De rest van de opbrengst is ondergebracht bij het SEA fonds, een fonds op naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De eerste toewijzingen voor het financieren van marketingactiviteiten voor vernieuwende theaterprojecten van niet structureel gesubsidieerde aanvragers door het SEA Fonds, zijn inmiddels bekend:
Stichting De Hollanders ontvangt voor de theaterproductie Absinthe € 5.000. Regiseur Ilmer Rozendaal ontvangt ook € 5.000 voor haar nieuwe productie Er zal iemand komen.
De Veiling was een initiatief van advocaat Helena Verhagen en Margreet Huizing, zakelijk leider van theatergezelschap mugmetdegoudentand met als bedoeling de podiumkunstensector een positieve impuls te geven.
Dit initiatief werd met veel interesse gevolgd door nationale en internationale organisaties en de media. De catalogus van De Veiling is als voorbeeld voor het aantrekken van private gelden opgenomen in de bibliotheken van een aantal gerenommeerde instituten in de Verenigde Staten (o.a. Harvard, Columbia University), Duitsland (verschillende musea en bibliotheken) en Frankrijk (Institut National d’Histoire d’art).
Er zijn plannen om de Veiling een vervolg te geven in 2015.EXTRA KIJKDAGEN

do 13 december 2012

Kijkdagen:

In verband met de grote belangstelling  zijn we vrijdagavond 14 december tot 21:00 uur open en zondag 16 december vanaf 12:00 uur.ARTIKEL VOLKSKRANT

zo 11 november 2012

Topfoto's voor het theater

KARIN AALBERTS

De opbrengst van een veiling van theaterfoto's zal worden gebruikt voor promotie van de podiumkunsten.

Een selectie van 150 theaterfoto's gaat onder de hamer. Uit een aanbod van ruim duizend foto's, toegestuurd door de Nederlandse theater- en dansinstituten, maakten drie curatoren een collectie van de meest markante foto's uit een eeuw podiumkunsten. De portretten, scènefoto's en publiciteitsbeelden worden op 16 december geveild in Amsterdam.

Het idee voor de veiling Revival of Captured Scenes ontstond in een min of meer 'spontane opwelling' van initiatiefneemster Helena Verhagen. Zij werkte als advocate mee aan een onderzoek naar private financiering van de podiumkunsten en flapte er uit in een gesprek met Margreet Huizing, zakelijk leider van het Amsterdamse gezelschap Mugmetdegoudentand: 'Waarom niet gewoon die foto's veilen?'

Huizing aarzelde. Kun je de betreffende fotografen wel om zo'n gunst vragen? 'Ik denk juist dat je het moet hebben van mensen die je willen steunen', stelt Verhagen. 'We hebben aan alle nog levende fotografen toestemming gevraagd en, met uitzondering van twee of drie, wilden die allemaal meewerken.'

Het duo benaderde zestig dans- en theaterinstituten en vroeg hen drie foto's uit hun archief te sturen. Dat werden er veel meer. Hans Aarsman (publicist), Anna Tilroe (bijzonder hoogleraar kunst en cultuur) en Gijs Scholten van Aschat (acteur) hadden als curatoren de keuze uit meer dan duizend foto's. Van 1915 tot nu. Van een portret van Mata Hari (1915), geschoten door fotograaf Jacob Merkelbach tot campagnebeelden van de voorstelling 'Wat is het nu' (2011) van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin. Naast de veiling wordt een selectie theaterfoto's uit het commerciële archief van het Maria Austria Instituut (M.A.I) verkocht.

Verhagen hoopt dat de foto's op de veiling in sociëteit Arti in Amsterdam een ton zullen opbrengen. Het geld gaat naar het SEA Fonds. Het fonds investeert in de marketing van de podiumkunsten.

MATA HARI TE KOOP
Veilinghuis Christie's veilt op 16 december theaterfoto's in sociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam. Voorafgaand aan de veiling zijn er van 12 tot 15 december kijkdagen op de sociëteit.ARTIKEL PAROOL

do 08 november 2012

Een eeuw aan theaterfoto's geveild

 
05-11-12 15:19 uur - Bron: Het Parool
Johnny Kraaijkamp in King Lear, 1979.© Leo van Velzen
 

Halina Reijn met een uitpuilend decolleté in een strakke wikkeljurk, John Kraaijkamp senior als King Lear in een eenvoudige borstrok, Joan Nederlof in vossenbont, haar in panty gehulde benen wijd. De Nederlandse theaterfotografie heeft flink wat iconische beelden opgeleverd. Over een maand zijn honderdvijftig daarvan te koop op een veiling. Zaterdag werd de catalogus gepresenteerd.

Initiatiefneemster advocaat Helena Verhagen kwam voor een opdracht die te maken had met nieuwe financieringsvormen in de kunsten in contact met theatergroep Mugmetdegoudentand. Ze was enthousiast over de publiciteitsfoto's van de groep, die van oudsher worden gemaakt door het wereldberoemde fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Konden ze daar niet méér mee doen? Binnen de kortste keren groeide dit idee uit tot een veiling van honderdvijftig markante foto's uit een eeuw theatergeschiedenis.

Verhagen hoopt dat de veiling een ton gaat opbrengen. 'Het geld gaat in een fonds waaruit jonge theatermakers geld kunnen aanvragen voor publiciteit en marketingplannen.'

De catalogus toont een grote diversiteit: publiciteitsbeelden (soms zwaar bewerkt) die als posters door de stad hebben gehangen, rauwe scènefoto's en documentairefotografie (alle makers van de opera Reconstructie uit 1968; kinderen die naar een voorstelling van Scapino Ballet kijken) staan door elkaar. Foto's van Ben van Duin staan naast beelden van Philip Mechanicus en Paul Huf.

De foto's werden uit duizend inzendingen gekozen door fotograaf en schrijver Hans Aarsman, acteur Gijs Scholten van Aschat en kunstcritica Anna Tilroe. 'We hebben de gezelschappen gevraagd hun mooiste foto's op te sturen', zegt Verhagen. 'We kregen een mooi beeld van de afgelopen twintig jaar. Om ook de eerdere geschiedenis mee te nemen, hebben we contact gezocht met het Theater Instituut Nederland en het Maria Austria Instituut. Zo is er een prachtig tijdsbeeld van een eeuw theater.'

De Veiling is op 16 december in Arti. Kijkdagen van 12 tot en met 15 december. Meer info op deveiling.org.

(Door: Simon van den Berg)CATALOGUS MéT: WIN JE EIGEN INéZ!

ma 05 november 2012

De prachtige Catalogus van “De Veiling” is niet zomaar een catalogus, maar herbergt ook nog een heel bijzondere verrassing.
In de catalogus vindt u het complete overzicht van alle 150 foto's die geselecteerd zijn door onze curtoren voor De Veiling. De catalogus is ook als overzicht zeer de moeite waard. Een feest der herkenning voor iedereen die zich interesseert voor onze rijke theaterhistorie.

Als verrassing hebben wij in het binnenwerk van 10 willekeurige catalogi vouchers verstopt.
Er zijn 5 vouchers die recht geven op een foto van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin en 5 vouchers die 100 euro korting geven als u het winnende bod uitbrengt op een van de foto's van De Veiling zelf.

Kopen van de Catalogus kan tijdens de kijkdagen (12-15 december in Arti) of middels het sturen van uw gegevens (voor de verzending van de catalogus) en het doen van uw betaling via de onderstaande paypal link (€ 10 + € 2,80 verzendkosten). Na ontvangst van de betaling zullen wij de catalogus opsturen naar het opgegeven adres.

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=MTGWMVSXCFA2GFEESTELIJKE UITREIKING IN DE STADSSCHOUWBURG

ma 05 november 2012

Onder het genot van een glas cava werd zaterdag 3 november in de rotonde van de Stadsschouwburg te Amsterdam de catalogus van De Veiling gepresenteerd. Tussen de buien door hadden vele geïnteresseerden en betrokkenen het Leidseplein weten te vinden om deze feestelijke gebeurtenis bij te wonen.

Initiatiefneemster Helena Verhagen opende de middag met een dankwoord aan alle mensen die hebben meegewerkt aan de succesvolle totstandkoming van dit geweldige project. Haar woorden werden met groot applaus ontvangen, een mooi moment om te vieren dat al het harde werken tot dit eerste fraaie resultaat heeft geleid.

Vervolgens verzorgde een in topvorm verkerende Hedy d’Ancona een gepassioneerde introductie waarbij ze de podiumkunsten een warm hart toedroeg en haar mening over recente politieke ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur niet onder stoelen of banken stak. Om vervolgens de symbolische eerste catalogus uit te reiken aan Hans Kemna en iedereen op te roepen om de catalogus aan te schaffen en natuurlijk ook om naar De Veiling te komen en flink mee te bieden!


12 t/m 16 december 2012
ARTI ET AMICITIAE